Voordat je een werkstuk gaat maken is het belangrijk om eerst een goede werkvoorbereiding te maken. Bij een werkvoorbereiding denk je van te voren na over hoe je dingen gaat aanpakken, maak je een planning en een materialenlijst zodat je precies weet wat je nodig hebt en het werkstuk op tijd af is. In het bedrijfsleven is dit zelfs een beroep waarbij de werkvoorbereider de taak heeft om ervoor te zorgen dat tot in de kleinste details bekend is wat en wanneer iets gedaan moet worden en wat voor materialen er nodig voor zijn.

 

 

Wij maken in een planning duidelijk welke taken er zijn, welk gereedschap we het beste kunnen gebruiken en wanneer de taak af moet zijn. Hier naast zie je een voorbeeld van een blanco planning. 

Bij een materialenlijst maak je duidelijk wat voor materiaal je nodig hebt, welke afmetingen deze heeft en hoeveel je er van nodig hebt. Hiernaast zie je een voorbeeld van een blanco materialenlijst.

Een zaagplan is onmisbaar bij een goede voorbereiding. Je tekent hiervoor de onderdelen zo dicht mogelijk op elkaar zodat je zo min mogelijk afval hebt. Als je maar een bepaalde hoeveelheid hout tot je beschikking hebt teken je eerst een vak ten grootte van het materiaal om vervolgens binnen dit vak de onderdelen zo pas mogelijk te tekenen. Hiernaast zie je een voorbeeld van het zaagplan van de elektronische spaarpot

Zaagplan.

Bij een zaagplan is het de bedoeling dat je op ware grote op papier tekent wat je uit gaat zagen. hiervoor teken je altijd eerst een vak ten grote van het materiaal wat je voor de opdracht krijgt. je kunt immers niet meer materiaal gebruiken dan je tot je beschikking hebt. zodra je dit vak getekend hebt kun je hierin de onderdelen gaan tekenen die je wilt uitzagen. Zorg hierbij er altijd voor dat je zo weinig mogelijk afval over houdt.