Figuurzaag
Een figuurzaag gebruik je om figuren uit plaatmateriaal te zagen. Om goed te kunnen zagen gebruik je een figuurzaagplankje. Een figuurzaagplankje zorgt ervoor dat je werkstuk goed ondersteund wordt en voorkomt dat het zaagje snel breekt. Let er op dat de tandjes van het zaagje naar het handvat wijzen.
* Hier wordt uitgelegd hoe je moet figuurzagen.
Figuurzaagplankje
Een figuurzaagplankje is een handig hulpmiddel tijdens het figuurzagen. Deze zorgt ervoor dat je werkstuk goed ondersteund is en voorkomt dat het zaagje snel breekt. Het werkstuk leg je los op het plankje zodat je deze tijdens het zagen kan bewegen. Door het werkstuk de draaien kan je de figuurzaag sturen.
Handzaag
Een handzaag is een mooie zaag om wat dikkere balken of plaatmateriaal recht af te zagen. Goed aftekenen en een goede zaaghouding zijn belangrijk om dit netjes te kunnen doen. Let er op dat je de plank liggend vastklemt als je gaat zagen. Dit geeft het mooiste resultaat omdat je minder splinters hebt en je kunt sturen tijdens het zagen. Klik hier voor de instructie.
Kapzaag
Een kapzaag is een handige zaag om balken en latten recht mee door te zagen. Op de rug van de zaag zit een verdikking die de zaag stevigheid geeft en je helpt met recht zagen, echter beperkt dit ook de dikte van het hout wat je er mee door kunt zagen. Goed aftekenen en een goede zaaghouding zijn belangrijk om netjes te kunnen zagen. Let er op dat je de plank liggend vastklemt als je gaat zagen. Dit geeft het mooiste resultaat omdat je minder splinters hebt en je kunt sturen tijdens het zagen. Klik hier voor instructie.
Toffelzaag
Een Toffelzaag is een handig zaagje om de wat kleinere latten en balkjes mee door te zagen. Ook deze zaag heeft net als een kapzaag een versteviging op de rug van de zaag. Deze geeft de zaag stevigheid zodat je makkelijker recht kunt zagen maar beperkt de zaag in de dikte van het balkje of latje. Goed aftekenen en een goede zaaghouding zijn belangrijk om netjes te kunnen zagen. Let er op dat je de plank liggend vastklemt als je gaat zagen. Dit geeft het mooiste resultaat omdat je minder splinters hebt en je kunt sturen tijdens het zagen. Klik hier voor instructie.
Verstekbak
De verstekbak is een handig hulpmiddel om recht of onder een hoek van 45° (verstek) te zagen. De zaag valt in de snede van de verstekbak en kan hierom alleen maar die weg volgen. Hierbij kun je een toffelzaag of een kapzaag gebruiken en het helpt als je er voor zorgt dat de verstekbak niet heen en weer kan schuiven. Let erop dat je niet te ver door zaagt en de zaag recht houdt.
Juniorzaag
Een juniorzaag gebruik je om kleine onderdelen op maat te zagen. Het smalle zaagblad vervormt snel en maakt het moeilijk om dingen recht af te zagen. Er zijn voor dit zaagje verschillende zaagbladen, bijvoorbeeld voor metaal of hout. Meestal wordt deze zaag voor metaal gebruikt. Klik hier voor instructie.
Verstekzaag
Een verstekzaag is een handig hulpmiddel om latten of balken recht of onder een hoek af te zagen. Bij juist gebruik zal de zaag dit altijd netjes en recht doen. Goed aftekenen en een goede zaaghouding zijn belangrijk om dit netjes te kunnen doen. Het helpt als je er voor zorgt dat de verstekzaag niet heen en weer kan schuiven door deze vast te klemmen aan een werktafel. Klik hier voor instructie.
Bankhamer
Een bankhamer is een handige hamer voor het inslaan van spijkers of draadnagels. Deze hamer bestaat in verschillende gewichtsklassen waardoor je de juiste hamer kan kiezen voor het werk wat je gaat verrichten. Houdt de hamer altijd aan het eind van de steel vast, dan werkt de hamer als een hefboom en zet deze meer kracht.
Klauwhamer
Een klauwhamer is een veel gebruikte hamer in de bouw. Met de hamer kun je naast het nodige timmerwerk ook spijkers eruit halen, dit doe je met de klauw van de hamer. Deze klauw kun je als een hefboom gebruiken zodat deze je kracht vergroot en waardoor het makkelijker is om de spijker uit het hout te krijgen. Houdt de hamer altijd aan het eind van de steel vast dan werkt de hamer als een hefboom en zet deze meer kracht.
Houten hamer
De houten hamer is geschikt om onderdelen samen te tikken of te gebruiken bij het beitelen. Doordat deze van hout is beschadig je hetgene waar op getimmerd wordt minder. Ook is hier een kunststof versie van. Houdt de hamer altijd aan het eind van de steel vast dan werkt de hamer als een hefboom en zet deze meer kracht.
Drijfhamer
Een drijfhamer is bedoeld om metaal mee te bewerken. De vorm van de kop bepaalt wat voor vorm je in het te bewerken metaal krijgt. Er zijn verschillende vormen die allemaal hun eigen functie hebben. Houdt de hamer altijd aan het eind van de steel vast dan werkt de hamer als een hefboom en zet deze meer kracht.
Nijptang
Met een Nijptang kun je makkelijk spijkers uit hout krijgen. De nijptang kun je als hefboom gebruiken waardoor deze je kracht vergroot en het makkelijker is om de spijker eruit te halen.
Platbektang
Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze tang een platte bek. Deze platte bek maakt de tang geschikt om materiaal haaks om te buigen.
Striptang
De striptang is bedoeld om de beschermlaag van elektriciteitsdraad af te halen. Om elektriciteitsdraad zit een kunststof laagje (mantel) om het metaaldraad heen. Deze mantel geleidt geen stroom maar het metaal wel, daarom moet je een stukje van de mantel eraf halen als je een elektrische schakeling maakt. Haal er niet teveel af want dan kun je kortsluiting krijgen.
Rondbektang
Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze tang een ronde bek. Hierdoor is deze tang geschikt om rondjes te buigen.
Zijkniptang
Zoals de naam al doet vermoeden kun je met deze tang met de zijkant knippen. Met deze tang kun je makkelijk metaaldraad op maat knippen.
Waterpomptang
De waterpomptang is een handige tang om onderdelen goed vast mee te houden. Vaak wordt deze tang gebruikt bij loodgieterij. Hij is verstelbaar in grootte en kan hierdoor grote en kleine onderdelen vasthouden, bijvoorbeeld moeren of buizen.
Combinatietang
De combinatietang is een handige tang om in huis te hebben. Met deze tang kun je namelijk meerdere handelingen doen zoals het vasthouden van zowel ronde als platte voorwerpen of knippen.
Griptang
Een griptang is een goede tang om bijvoorbeeld plaatmateriaal bij elkaar te klemmen. Door aan de stelschroef aan de achterkant te draaien kun je de druk die de tang gaat zetten bepalen. Vaak wordt deze tang gebruikt bij laswerkzaamheden.
Elektronica soldeerbout
De elektronica soldeerbout is erg handig als je elektronica onderdelen aan elkaar wil vastmaken. Een soldeerbout voor elektronica wordt minder heet dan zijn grotere broertje omdat het wattage van de elektronica soldeerbout wat lager ligt. De gevoelige elektronische onderdelen kunnen namelijk slecht tegen warmte en kunnen dan kapot gaan. Bij het solderen van elektronica gebruik je een ander soort soldeertin, namelijk soldeertin met een harskern. De harskern dient als een vloeimiddel zodat het soldeertin mooi uitvloeit. Het soldeertin is redelijk dun zodat je niet te veel soldeertin op het te solderen onderdeel krijgt. Bij het solderen verwarm je altijd hetgene wat je wilt solderen zodat je als je het soldeertin toevoegt deze zal smelten.
Soldeerbout
Deze soldeerbout gebruik je als je metalen onderdelen aan elkaar wilt vast solderen zoals metaaldraad en plaatmateriaal. Het wattage is redelijk hoog zodat de soldeerbout en het metaal goed warm wordt en je het metaal makkelijk kan vastsolderen. Bij het solderen gebruik je soldeervet en soldeertin. Bij het solderen verwarm je altijd hetgene wat je wilt solderen zodat als je dan het soldeertin toevoegt deze zal smelten.
Kolomboormachine
De kolomboormachine is de boormachine om recht te kunnen boren. Het plateau is in hoogte verstelbaar zodat er zowel grote als kleine werkstukken onder gezet kunnen worden. Bij het boren moet je op een aantal dingen letten: klem je werkstuk vast in een machineklem, draag een veiligheidsbril, doe lang haar vast in een staart en er mag maar 1 persoon bij de boormachine staan. Je kunt verschillende maten boren in de boormachine doen. Bekijk de instructies hier.
Machineklem
De machineklem is onmisbaar bij het boren met de kolomboormachine. Ze zijn er in verschillende maten zodat er altijd een is voor jouw werkstuk. Tevens kun je de klem vastmaken aan het plateau van de kolomboormachine zodat deze niet meer verschuift.
Buigbalk
Met de buigbalk kun je kunststof vervormen. Dit gebeurt doordat een spiraal heel heet wordt en het kunststof verwarmt. Zodra het kunststof zacht genoeg geworden is kun je deze verbuigen, hierbij gebruik je vaak de gradenbalk. Bij het buigen van kunststof moet je goed blijven opletten of deze al zacht genoeg is. Als je namelijk te vroeg buigt dan scheurt het kunststof open of breekt het. Buig je te laat, dan komen er bubbels in het kunststof. Blijf dus bij je werkstuk en controleer regelmatig of deze al zacht genoeg is om te buigen.
Klik hier voor een filmpje over het gebruik.
Gradenbalk
Als je gaat buigen met de buigbalk heb je ook vaak de gradenbalk nodig. Deze zorgt ervoor dat je in de juiste hoek kunt buigen. Aan de zijkant van de gradenbalk staan het aantal graden waar je in kunt buigen. Hiermee kun je de juiste hoek instellen waarna je het werkstuk hierin kunt drukken (als een soort mal) en kunt vasthouden totdat deze is afgekoeld.
Accuboormachine
De accuboormachine is makkelijk wanneer het niet uitmaakt of je recht boort. Doordat deze een accu heeft kun je hem overal mee naar toe nemen. Je kunt hem op verschillende standen zetten zodat je zelf kan bepalen hoeveel kracht je ermee uitoefent. Hij heeft ook vaak een stand om mee te boren en een stand om mee te schroeven. De machine heeft een voor en een achteruit dus let op welke richting de boorkop draait.
Schrijfhaak
De schrijfhaak is onmisbaar voor wie iets recht of onder een hoek van 45 graden wil aftekenen. Let er op dat je het blok strak tegen je werkstuk houdt, anders werkt deze natuurlijk niet.
Stalen liniaal
De stalen liniaal is een stevige liniaal die geschikt is om dingen op te meten of af te tekenen. Het verschil tussen een stalen liniaal en een gewone liniaal is dat bij de stalen liniaal de nul gelijk aan het begin van de liniaal staat. Hierdoor kun je makkelijk bijvoorbeeld de diepte van een werkstuk meten.
Metaalschaar
Deze grote metaalschaar heeft een grote hefboom, hierdoor kost het knippen van metaal minder kracht. Hoe verder je de steel aan het uiteinde vasthoudt, hoe minder kracht het kost.
Blikschaar
De blikschaar is geschikt om metalen plaatmateriaal door te knippen. Houdt de tang aan het uiteinde vast dan zet je meer kracht.
Latoenschaar
De latoenschaar is geschikt om vormen uit metalen plaatmateriaal te knippen. Let op dat je geen scherpe bochten maakt en dat je je vingers niet openhaalt aan het scherpe metaal.
Sleutelvijl
Een sleutelvijl is handig als de te vijlen delen / openingen te klein zijn voor een normale vijl.
Rasp
De rasp herken je aan de grove tandjes die als een soort beitel het materiaal weg snijden. Door de grove tandjes is deze geschikt voor de wat zachtere materialen zoals hout.
Vijl
De vijl herken je aan de fijne tandjes. Door de fijne tandjes is deze uitermate geschikt om materialen glad te vijlen. Deze is geschikt voor meerdere materialen zoals hout en metaal. Al zou deze door zachtere materialen wel eerder verstopt raken.
Bankschroef
Een bankschroef is onmisbaar bij het bewerken van materialen. Het zorgt ervoor dat het werkstuk stevig vastgeklemd zit en dus niet kan verschuiven tijdens het zagen, raspen, vijlen of boren. Er zijn verschillende soorten bankschroeven, bijvoorbeeld een houten en een stalen bankschroef. Bij de stalen bankschroef is het raadzaam beschermplaatjes te gebruiken omdat de stalen bankschroef een afdruk op je werkstuk kan achterlaten.
Beschermplaatjes
Er bestaan veel verschillende soorten beschermplaatjes met allemaal hun eigen doel. De beschermplaatjes die wij gebruiken beschermen je werkstuk tegen de afdruk van de stalen bankschroef. Erg handig dus als je geen afdruk op je werkstuk wilt hebben.
Polijsten
Dit poetsmiddel bevat kleine korrels in een soort vloeistof waarmee je diverse materialen mooi kunt oppoetsen. Bij techniek gebruiken we het vaak om de zijkanten van een plaatje acryl mooi glimmend te poetsen. Let op dat je niet teveel gebruikt, dit spul kan namelijk de transparante kant van acryl dof maken.